Risotto met rode wijn en paddenstoelen


Dit is een heerlijk winterse vegetarische risotto. De rode wijn zorgt voor een verrassende smaak aan de risotto. Deze vegetarische risotto valt ook goed in de smaak bij vleeseters!

Voorbereiding: 5 minuten
Bereiding: 25 minuren

Het onderstaande recept gaat uit van twee eters en moet worden aangepast als men er met een ander aantal van wil smullen.

Ingrediënten:

  • 25 gram roomboter

  • 0.5 ui

  • 200 gram paddenstoelen paddenstoelenmix, kastanje champignons of gewone champignons

  • 0.5 teentje knoflook

  • 1.5 theelepels tijm verse tijmblaadjes of gedroogd

  • 1 eetlepels olijfolie

  • 160 gram risottorijst

  • 1 blokjes paddenstoelen bouillon maak 1 liter bouillon met de bouillonblokjes

  • 62.5 gram Parmezaanse kaas

  • truffelolie

  • zout

  • peper

Bereiding:

  1. Snij de ui fijn en bak deze ongeveer 2 minuten samen met 2 theelepels tijm in 25 gram boter en de olijfolie en voeg dan de risottorijst toe. Roer goed door en bak de risotto ongeveer 1-2 minuten totdat deze glazig oogt.

  2. Blus de ui af met een de rode wijn en blijf goed roeren. Zet je pan nu wat lager, op middenhoog vuur. Als je wijn verdampt is, giet je wat paddenstoelen bouillon bij de rijst totdat deze net onder water staat. Roer de rijst goed door en laat de bouillon opgenomen worden door de rijst. Als de rijst weer bijna droog staat, herhaal je deze stap met opgieten van de bouillon net zo lang totdat de rijstkorrels gaar zijn. De rijst mag een lichte bite hebben. Dit duurt meestal zo’n 20-30 minuten. Is je bouillon eerder op? Maak dan nog wat nieuwe bouillon, zoveel totdat je rijst gaar is.

  3. Snij intussen de paddenstoelen in grove stukken. Bak de paddenstoelen in een hapjespan met de helft van de roomboter tot ze mooi goudbruin kleuren. Dit duurt ongeveer 5-8 minuten.

  4. Snij de knoflook fijn en voeg toe aan de champignons. Breng op smaak met zout, peper en wat tijm.

  5. Voeg de paddenstoelen aan het eind toe aan de risotto. Roer de helft van de Parmezaanse kaas door de risotto en breng op smaak met zout en peper en een paar druppels truffelolie. Garneer met parmezaanse kaas. Eet smakelijk!

Geplaatst
di, 08-dec-2020