Menopauze, stap 11

We plaatsen een aantal bijdragen over de Menopauze, die eerder op Facebook zijn geplaatst op de pagina van Praktijk Ajna.

Stap 11 : Drink minder of helemaal geen alcohol

In de verschillende fases van de menopauze maakt uw lichaam een hormonale overgang door en het belangrijkste is dat u probeert om die zo soepel mogelijk te laten verlopen. Het orgaan dat de hormonen ontgift is de lever.  Alcohol is gif voor de lever en u moet dit orgaan in deze periode eigenlijk niet extra hiermee belasten. Alcohol is vochtafdrijvend, waardoor u meer en vaker moet plassen en u zich uiteindelijk uitgedroogd kunt voelen. Het werkt ook als een antinutrient en belemmert het effect van waardevolle voedingsstoffen, zoals de vitamines B, zink, calcium en magnesium. Alcohol belemmert ook de omzetting van essentiële vetzuren en het kan zijn dat u daardoor meer ontstekende stoffen gaat produceren.

De lever heeft veel belangrijke functies, onder andere: helpen het bloedsuikerpeil in balans te houden; produceren van stoffen die helpen bij de bloedstolling; verteren van vet; produceren van cholesterol; verteren van eiwitten.

U kunt niet leven zonder lever en daarom is het dus van levensbelang dat u hem goed beschermt. Als u tot nu toe regelmatig hebt gedronken [ zelfs iedere avond een glaasje ] en /of zwaar drinkt , dan is het beter om ongeveer 4 weken geen alcohol meer te drinken. Daarna adviseer ik u om met mate te drinken - slechts 1 glas per keer en altijd met een tussenperiode van een paar dagen zodat uw lever kan bijkomen.
Als u uw lichaam minder belast, zal het meer energie en middelen hebben om zich te genezen en gezond te houden, nu en op lange termijn .

Alcohol en hormonen

Behalve voor uw algemene gezondheid is er nog een reden om de inname van alcohol te beperken of zelfs helemaal te stoppen in deze fase van uw leven en dat is het effect van alcohol op de hormonen, vooral oestrogeen.
Uw hardwerkende lever zet oestradiol en oestron om in oestriol [ een minder schadelijke vorm van oestrogeen ], zodat het uit uw lichaam kan worden verwijderd. De lever produceert ook een eiwit, sekshormoonbindende globuline [ SHBG ] genoemd, dat het circulerende oestrogeen en testosteron controleert. 
U kunt helpen uw leverfunctie te verbeteren door er voor te zorgen dat u een goed supplement gebruikt met multivitamines en mineralen, dat vitamine B en magnesium bevat. Deze voedingsstoffen helpen uw lever bij het onschadelijk maken van oestrogeen. 
Fyto -oestrogeen, zoals soja en linzen, stimuleren de lever om SHBG, dat een teveel aan hormonen controleert, te produceren en ook lijnzaad [ vlaszaad ] kan de productie van SHBG stimuleren en helpen bij het verwijderen van te veel oestrogenen uit het lichaam. Neem deze voedingsmiddelen op in uw dieet en ook artisjokken en blaadjes van de paardenbloem, omdat die de lever helpen bij de productie van gal, die nodig is om vetten af te breken
in kleine moleculen zodat ze kunnen worden verteerd. Uien, prei en knoflook zijn ook goed voor de lever omdat zij zwavelstoffen bevatten die belangrijk zijn voor een efficiënte leverfunctie.
Andere groentes die deze zwavelstoffen bevatten, zijn de kruisbloemige groentes zoals sluitkool, savooiekool, spitskool, rode - en witte kool, bloemkool en broccoli; deze helpen de lever te ontgiften .
Mariadistel [ silybum marianum ] is het beste kruid voor het stimuleren van de leverfunctie; u kunt het apart gebruiken of in combinatie met andere kruiden [ BV zilverkaars en monnikspeper ] die helpen bij de symptomen van de menopauze.

Geplaatst
za, 11-apr-2015