Menopauze, stap 6

We plaatsen een aantal bijdragen over de Menopauze, die eerder op Facebook zijn geplaatst op de pagina van Praktijk Ajna.

Stap 6: eet minder verzadigd vet

Verzadigde vetten zitten in vlees, zuivelproducten en ook in tropische olie, zoals palmolie.
Gebruik verzadigd vet met mate, ook om te braden - bakken - smeren - frituren. Kies b.v. biologische boter, of gebruik ghee [geklaarde boter]. Biologische kokosolie is ook prima en nog lekker ook.

De echte vette 'slechterik': transvet

Transvet is erger dan verzadigd vet . Transvetten zitten in veel bewerkte voedingsmiddelen; zoals in cakes - koekjes - fastfood en ook in margarine.
Transvetten hebben totaal geen voedingswaarde en zijn eigenlijk schadelijk voor uw gezondheid omdat ze het risico verhogen op hartaandoeningen.
Transvetten kunnen ook de opname van essentiële vetzuren blokkeren, meer ontstekingen in het lichaam veroorzaken en de productie van goede antiontstekende stoffen stop zetten.
Hoewel transvetten onverzadigd zijn, zijn ze schadelijker dan verzadigde vetten omdat ze werken als een plastic in het lichaam, dat probeert verzadigde vetten te gebruiken alsof het essentiële vetzuren zijn .
Transvetten kunnen ook cellen verharden door insulinereceptoren aan te tasten, waardoor u meer resistent wordt voor insuline en type 2-diabetes kan ontstaan.

Heeft u zin om iets lekkers te maken, doe het met verantwoorde boter, olie, etc. etc.

Geplaatst
za, 11-apr-2015