Huisgemaakte Hoestdrank

Een goede hoestdrank is onmisbaar als je lijdt aan de gevolgen van Hollands kwakkelweer, dus meestal in de latere herfst en de vroege winter. Hoestdrank is geen geneesmiddel, maar ondersteunt de natuurlijke genezing bij verkoudheid en lichte griep. Wij maken onze eigen hoestdrank, geïnspireerd door de site "Ecohobbit". Natuurlijk hebben we het recept een beetje aangepast en naar onze eigen hand gezet. Wij maken geen hoestsiroop, maar hoestdrank. Voor een siroop is veel meer suiker nodig. Suiker is onmisbaar voor structuur in drankjes, consumptie-ijs of taarten, maar heeft ook heel veel nadelen, vooral voor mensen die er gevoelig voor zijn.

 

Het oorspronkelijk recept is te vinden op ecohobbit.nl/hoestsiroop. Hieronder staat ons aangepast recept:

  • 2 liter water
  • 125 g donkerbruine basterdsuiker (vooral omdat dat een mooiere kleur oplevert)
  • 250 g rauwe honing
  • 2 bosjes tijm
  • 1 bosje salie
  • een beetje lavendel
  • een beetje verse of gedroogde kamille
  • een handje verse of gedroogde vlierbloesem

De tijm, salie en lavendel haalden we uit eigen tuin en konden we gelukkig vers gebruiken.
De vlierbloesem hebben we toegevoegd, omdat dit kruid het imuunsysteem goed ondersteunt.

 

Werkwijze:

  • Was je kruiden onder koud, stromend water.
  • Doe het water, de suiker en de kruiden in een ruime pan en laat 24 uur trekken.
  • Zet de pan op een hittebron en roer goed tot de suiker helemaal is opgelost. Daarna een deksel op de pan, tot het water kookt. Daarna nog een half uur op lage warmte laten doortrekken.
  • Zeef de drank heel goed, met een zeef waarin een kaasdoek (of een schone theedoek, niet gespoeld met wasverzachter). Knijp de zeefdoek goed uit om ook de laatste druppels eruit te krijgen.
  • Terwijl de drank nog warm is, de rauwe honing toevoegen en even doorroeren tot de honing is opgelost.
  • Schenk de drank in goed gesteriliseerde  flessen.

 

Let wel: omdat wij minder suiker gebruiken dan in het origineel is het eindresulaat ook minder lang houdbaar!!! Wij hebben (nog) geen idee van hoe lang, maar in beginsel maken we voor elke verkoudheidsperiode een nieuwe drank.


Wij vinden het eindresultaat nog steeds tamelijk zoet en maken er daarom graag ook thee van: een bodempje hoestdrank in een theeglas, aangevuld met water (warm of koud, naar eigen smaak).

Geplaatst
ma, 17-okt-2022