Iers Sodabrood

Gegeten moet er worden. Wij  eten niet zo vaak brood en zeker niet van tarwe. Als we dan toch een keer lekker vers brood willen eten en dat ook nog eens zo klaar is... Iers sodabrood is makkelijk om te maken. 
We geven eerst het standaardrecept en daaronder onze aanpassingen:


 

Ingrediënten: (voor 1 brood)

  • boter, om in te vetten
  • 450 gram bloem, plus wat extra om te bestuiven
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel zuiveringszout (baking  soda)
  • 400 ml karnemelk

 

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 220 ℃. Vet een bakplaat licht in met boter.
  2. Zeef de bloem, het zout en het zuiveringszout in een grote kom. Maak een kuiltje in het midden en giet daarin bijna alle karnemelk.
  3. Meng alles goed met de handen. Het deeg moet zacht maar niet te nat zijn. Als het toch te nat wordt, doen er dat wat bloem bij. Als het te droog wordt doe er wat karnemelk bij.
  4. Kneed het deeg lichtjes door op een licht met bloem bestoven werkplek en vorm er een rond brood van 20 cm. doorsnee van.
  5. Leg het brood op de blakplaat en snij een kruis in de bovenkant. Bak het brood 25-30 minuten in de oven of tot het goudbruin is en hol klinkt wanneer je op de onderkant klopt. Laat het afkoelen op een rooster.


Opmerkingen en aanpassingen:

  • In plaats van 450 gram bloem gebruiken wij 150 gram speltmeel en 300 gram speltbloem
  • In plaats van karnemelk gebruiken wij kefir. Welke vloeistof je ook gebruikt, zorg dat het op kamertemperatuur is, anders komt de reactie met de baking soda niet goed op gang.
  • Als het bakken begint draaien wij de temperatuur van de oven iets omlaag, naar 200 ℃, omdat het anders te snel gaat. Dit zal per oven anders zijn, en moet je gewoon leren ontdekken.


Variaties:

  • Voeg voor een fruitige variant 1 eetlepel fijne kristalsuiker, de geraspte schil van 1 sinaasappel en 115 gram gewelde rozijnen toe aan de droge ingrediënten in stap 2.
  • Of je kunt voor een hartige variant nog iets toevoegen van tuinkruiden en zongedroogde tomaatjes.
  • Of gebruik je eigen fantasie.
Geplaatst
Wed, 06-Jan-2021