Verse tomatensaus

te gebruiken als basis voor tomatensoep (zie verderop) of saus voor over een pasta.

Ingrediënten:

  • ong. 800 gram tomaten.
  • 3 uien, niet te klein, maar ook geen joekels.
  • 2 bosjes bieslook
  • 3 tot  4 teentjes knoflook
  • 6 takken basilicum
  • een scheut olijfolie of 25 gram gezouten grasroomboter
  • 2 biologische blokjes kruidenbouillon
  • 1 á 2 eetlepels gedroogde Italiaanse tuinkruiden
  • verse peper (uit de molen)

Bereiding:

  • Snijd alle groenten in stukjes
  • Doe een flinke scheut olijfolie of 25 gram boter in een braadpan. Laat dit op temperatuur komen.
  • Knip de basilicum
  • Doe alles behalve de peper en de bouillon in de pan en zet het aan.
  • Laat het mengsel garen, op een zacht vuur. Voeg dan ook de bouillonblokjes erbij.
  • Als het gaar is proef je het mengsel. Test of er nog een derde bouillonblokje bij moet.
  • Pureer de saus met een staafmixer, of in een blender.
  • Voeg verse peper toe uit de molen, naar smaak.

Opmerking:

Blijf proeven (en aanpassen) tot het jóuw gewenste resultaat heeft.
 

Italiaanse tomatensoep:

Neem een zak van 400 gram roerbakgroenten. Zet dat aan met wat olie of gezouten grasroomboter. Giet de hierboven beschreven saus erover heen en laat het even pruttelen, tot de groente beetgaar is. Voor extra smaak doe je wat plakjes chorizoworst in de soep en laat die even meekoken, maar zonder is het ook lekker en vegetarisch!

Geplaatst
di, 02-feb-2021