Menopauze, stap 4

We plaatsen een aantal bijdragen over de Menopauze, die eerder op Facebook zijn geplaatst op de pagina van Praktijk Ajna.

Stap 4 : Stap over van geraffineerde koolhydraten op ongeraffineerde koolhydraten

Koolhydraten zijn een belangrijk onderdeel van uw voeding omdat ze u energie leveren. Maar het soort koolhydraat dat u eet, bepaalt de kwaliteit van die energie, dat wil zeggen: of de energie snel op is, of langzaam wordt afgegeven en dus langer stand houdt.
Er is veel verwarring over koolhydraten. Iedereen ziet koolhydraten als zetmeelrijke voedingsmiddelen zoals rijst, pasta, brood en aardappelen; maar ook groentes zoals broccoli bevatten koolhydraten.

Het beste is om ongeraffineerde koolhydraten te eten, ze bevatten niet alleen waardevolle voedingsstoffen, maar ook en nog belangrijker, omdat ze u de hele dag goede, langzaam vrijkomende energie geven, waardoor schommelingen in de bloedsuikerspiegel kunnen worden voorkomen.
Dit is belangrijk als u in de menopauze zit, omdat uw humeur kan wisselen door hormoonveranderingen en als de bloedsuikerspiegel in een achtbaan zit wordt dat alleen maar erger. Bovendien geven de bijnieren stresshormonen af als de bloedsuikerspiegel daalt.
In de menopauze moeten de bijnieren een vorm van oestrogeen produceren om uw botten te beschermen [omdat de productie van oestrogeen in de eierstokken afneemt].
U moet de bijnieren geen extra werk bezorgen, omdat de productie van oestrogeen dan kan afnemen; dus, als u uzelf tegen bloedsuikerdips beschermt, dan worden de bijnieren niet aangespoord om stresshormonen af te geven.

Lijst ongeraffineerd Lijst geraffineerd 
   
Boekweit Bruine en witte suiker
bruine rijst Instant 'snelkook' havermoutpap
Bonen en Peulvruchten koekjes
Fruit: bessen, appels, peren en citrus cake en gebak gemaakt met witte bloem en suiker
Gerst Koolzuurhoudende frisdrank
Gierst Ontbijtgranen met toe gevoegde suiker
Groentes stroop
Haver Vruchtensap [ omdat de vezels zijn verwijderd ]
Mais Witbrood
Noten Witmeel
Rogge Witte rijst
Spelt  
Volkorenbrood  
Volkorenmeel  

 :

 

:

 

Geplaatst
za, 11-apr-2015