Menopauze, stap 12

We plaatsen een aantal bijdragen over de Menopauze, die eerder op Facebook zijn geplaatst op de pagina van Praktijk Ajna.

Stap 12 : Gebruik geen geraffineerde suiker!

Dit is de laatste stap in het hormoonbalansdieet, maar wel één van de belangrijkste .

Welk effect heeft suiker op uw gezondheid ?
De invloed van geraffineerde suiker op uw gezondheid is enorm, omdat het een domino effect heeft op veel organen, klieren en systemen in het lichaam . Een aantal symptomen die te maken hebben met het effect van suiker zijn:
Vermoeidheid - stemmingswisselingen - prikkelbaarheid - huilbuien - agressieve uitvallen - angst en nervositeit - concentratieverlies - hoofdpijn - duizeligheid - hartkloppingen - vergeetachtigheid - gewichtstoename, vooral rond de taille - laag libido - hoog cholesterolgehalte - schildklierproblemen - type 2-diabetes - zich meer gestrest voelen .

Veel van bovenstaande symptomen, waarvan u misschien denkt dat ze worden veroorzaakt door een specifieke fase van de menopauze, hebben daar in feite niets mee te maken - ze worden veroorzaakt door het effect van geraffineerde suikers en koolhydraten op uw lichaam en gezondheid.

Als ik het heb over geraffineerde suiker, dan bedoel ik suiker die niet van nature voorkomt in dat voedingsmiddel en als ingrediënt is toegevoegd. Zo zit er b.v. vruchtensuiker in fruit, maar dat hoort er in te zitten en wordt daarom gezien als ongeraffineerd.
Als fructose [ vruchtensuiker in poedervorm ] toegevoegd wordt, dan is die fructose geraffineerd. Suiker in ontbijtgranen is toegevoegd en wordt als geraffineerd beschouwd .

Wat is eigenlijk het probleem van geraffineerde suiker ?
Door het eten van ongeraffineerde koolhydraten, zoals haver en bruine rijst, komt glucose geleidelijk in de bloedsomloop en wordt een bepaalde hoeveelheid insuline afgescheiden door de alvleesklier om deze geleidelijke stijging in de bloedsuikerspiegel op te vangen. Voeding en dranken die geraffineerde suikers bevatten, veroorzaken echter een snelle en hoge stijging in de bloedsuikerspiegel. Het lichaam moet daarop reageren door meer insuline te maken in de alvleesklier om het hoge suikerpeil op te vangen.
Hoe hoger de bloedsuikerspiegel wordt, hoe dieper de dip daarna is. In die dip [ en dat gebeurd ook als u langer dan 3 uur niets eet ] doet uw lichaam twee dingen: het laat u allereerst grijpen naar een snelle suikershot [ bv een reep chocolade ] omdat het de bloedsuikerspiegel weer wil stijgen; op hetzelfde moment geven de bijnieren de stresshormonen adrenaline en cortisol af om uw eigen suikervoorraad vrij te maken om het lage peil te corrigeren.

Dit betekent dat u uiteindelijk in een voortdurende achtbaan met hoogte en dieptepunten terecht kunt komen die invloed hebben op uw humeur, u nerveuzer en meer gespannen maakt omdat er stresshormonen vrijkomen en waardoor u kunt aankomen, vooral rond de taille .

Verander eerst uw voedingsgewoontes en u zult merken welke onderliggende symptomen echt worden veroorzaakt door de fase van de menopauze waarin u zit en niet door de schommelingen in de bloedsuikerspiegel.

Voedingsetiketten kunnen misleidend zijn, lees altijd de etiketten van de producten die u koopt!

Geplaatst
Sat, 11-Apr-2015